zaterdag 19 januari 2013

Zoveel scholen, zoveel keuzes

 

Onlangs hoorde ik iemand zeggen dat ze het zo leuk vond, dat alles zo leuk gedaan werd en dat het zo fijn was dat er zoveel keuze is.

Ja, okay natuurlijk is het fijn en leuk en echt wel keuze zat maar er lol in hebben… helaas ik niet.

Het is nu namelijk januari en we hebben een kind in 3 vmbo, kind in groep 8 en een paar kinderen die klaargestoomd worden voor de basisschool. Wat voor ons betekend dat we heel veel moeten nadenken. Veel meer dan beseft word door de kinderen welke het betreft.

Voor Chantal hebben we gelukkig een info avond gehad waarin drie richtingen van het MBO werden toegelicht. Ik zeg gelukkig want de richting die haar niks leek is geëindigd op de tweede plek, de twijfel is naar nr. één verhuisd en wat haar wel wat leek is door het oersaaie praatje geheel van de radar verdwenen… Om nu te kijken of de richting die ze op wil haar echt wat lijkt gaan we dus alvast maar een kijkje nemen op de open dag van het MBO. Volgend jaar uitgebreid maar nu meer als steuntje in de rug voor nog anderhalf jaar dingen moeten leren die je niet interesseren.

Voor Annika zijn we een hele tijd geleden zelf al begonnen met een schifting maken in het veel te grote aantal van scholen hier in de buurt. En jeetje, wat ben ik daar nu blij mee! Ze heeft wat ons betreft de keuze uit 6 scholen welke allemaal hun plus en minpunten hebben maar ons wel geschikt lijken voor Annika. Nadeel van zoveel scholen en een kind wat echt geen enkel idee heeft is dat we dus ook naar zes verschillende open dagen zullen moeten gaan. En hoe leuk en fijn die scholen zich ook voordoen, het blijft een portretplaatje wat je voorgespiegeld word waar veel te veel mensen in veel te weinig tijd hun informatie moeten vergaren waardoor de uiteindelijk keuze waarschijnlijk gemaakt zal worden op de twee belangrijkste punten die er zijn. namelijk

  1. sfeer
  2. hoeveel bekenden gaan er heen en wie

En echt, ze zijn nuttig die dagen en vaak ook wel leuk maar waarom zorgen die scholen nou niet voor iets meer tijd zodat je niet alleen merkt aan het feit dat je een klaslokaal niet inkomt dat het er klein is maar doordat er wat minder mensen zijn ook merkt dat het er rustig is!

Maar okay, dan ben je bij zo’n open dag geweest en kom je thuis in een kippenhok van gillende en bijzonder doenende peuters en bedenk je je dus opeens dat er behalve “grote” kinderen ook nog een paar kleine rondlopen welke ook gewoon naar school moeten na de zomervakantie… Aangezien de eerste maanden nog niet duidelijk zal zijn of dat speciaal of regulier onderwijs zal zijn zitten wij dus met een luxe probleem… Ooit had ik al eens geïnformeerd of het de school uit maakte als we ze pas in juni zouden aanmelden. Nee hoor geen probleem alleen is er dan geen zekerheid op plaatsing op de locatie welke we vanuit ons keukenraam kunnen zien… Tja, dus wat is nu wijsheid…. ze gewoon aanmelden zodat we elke ochtend lopend naar school kunnen of gewoon afwachten en dan straks elke ochtend wel 5 hele minuten moeten fietsen….

2 opmerkingen:

  1. volgens mij ben je er vroeg genoeg bij. Gewoon na elkaar afwerken. Wij hebben er een op het volwassenenonderwijs, een in 6VWO, een op 1 MBO, een op een andere middelbare school dan waar de anderen op hebben gezeten, een op het speciaal onderwijs in groep 8, drie op de lagere school en een die we moeten gaan aanmelden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Karien, natuurlijk komt het allemaal wel goed maar ik ben nog steeds niet helemaal wakker en vind het eigenlijk gewoon net even teveel "moeten" op dit moment. Vandaag wel de aanmeldformulieren voor de basisschool ingeleverd. Stap 1 is gezet!

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.