donderdag 24 januari 2013

Back to the fifty’s

 

Vorig week keken wij weer eens naar Pauw en Witteman. Op zich niks bijzonders ware het niet dat we normaal alleen luisteren naar dat programma. Omdat ze “al” om elf uur beginnen zijn wij dan nog niet zover dat we rustig voor de tv gaan zitten. Vorige week was dat dus opeens anders.

Het begon op de meest standaard manier, gewoon de tv aan en een beetje meeluisteren maar opeens kwam er een mevrouw aan het woord die het over verschillende manieren van opvoeden had. Jeetje wat een heerlijkheid om naar deze vrouw te luisteren, zo leuk dat we allebei dus gekeken hebben !!!

Want echt we waren het er helemaal mee eens wat deze mevrouw te vertellen had. Het is zelfs zo dat we de meeste dingen hier in huis gewoon toepassen.

Misschien helaas voor onze kinderen maar wij staan niet stuiterend op school als iemand straf heeft gekregen. Juf heeft gelijk totdat het tegendeel bewezen is. We pikken het niet als je een grote mond hebt en als je je zusje een schop geeft kan je linea recta naar bed. We wonen hier met acht personen en die maken allemaal troep dus ruimen we het ook allemaal op. Je denkt om je taal gebruik en probeert beleefd te zijn tegen vreemden en mensen die een stuk ouder zijn. Onze kinderen zijn onze kinderen en niet onze beste vrienden. Prinsjes en prinsesjes wonen hier niet.

Ja, dat betekent dus ook dat wij niet van alles gaan overleggen met onze kinderen. Ze hebben niks te zeggen over onze vakantiebestemming.  Lust je het eten niet heb je gewoon pech, morgen is er weer wat anders. En “nee” is ook wel eens gewoon “nee” zonder verdere uitleg.

En natuurlijk lukt het niet allemaal, opvoeden blijft vallen en opstaan, uitproberen, over boord gooien en opnieuw beginnen maar de kern blijft altijd ongeveer hetzelfde.

Die kern is denk ik dan de basis die wij willen meegeven aan onze kinderen en dat is niet zo heel ingewikkeld gewoon

  • respect voor jezelf en anderen.
  • proberen om anderen te begrijpen
  • je best doen om het leven voor zowel jezelf als anderen aangenaam te maken.

Ai, het klinkt allemaal redelijk bars maar volgens mijn kinderen valt het reuze mee want naast dat er dingen zijn waar wij niet en nooit akkoord mee zullen gaan zijn er ook genoeg dingen die we wel doen en waar wel over overlegd kan worden.

Maar huisregels zijn huisregels en daar houden wij toch echt aan vast.

Ach, het voelde gewoon goed om iemand te horen die er hetzelfde over dacht…..

1 opmerking:

  1. Wij proberen dat idd ook, al ben ik erg slecht in naar bed sturen oid...

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.