donderdag 18 oktober 2012

Wat nou gebrek?

 

Ja zeker ze zijn er wel. Voordelen aan het in huis hebben van kinderen met een spraakgebrek.

Nee, het betekent niet dat het bij ons in huis stil is. Drie peuters met een spraakprobleem kunnen net zo goed in het rond kletsen als drie peuters zonder spraakprobleem, het verschil is alleen dat je de taal even moet leren “lezen”.

Nee, het betekent niet dat je ze alles wel wijs kan maken. Ze hebben namelijk een SPRAAKprobleem maar weten heel goed wat je zegt en bedoelt.

Natuurlijk is het soms frustrerend voor peuters die zichzelf even niet duidelijk kunnen maken en voor ouders en brusjes die de peuters even niet begrijpen. En ja, dit kan ontaarden in redelijk heftige vecht en krijspartijen maar toch…

Als wij ergens zijn “verstaan” wij regelmatig peuters terwijl paps, mams of de oppas dat niet doen. Moeten wij dus ook regelmatig op onze tong bijten om niet te “tolken” voor een geheel onbekende peuter in de supermarkt of bibliotheek.

Het grote voordeel van het in huis hebben van peuters met een spraakgebrek is dat je leert communiceren. Dat je weer leert communiceren op een manier die geheel is en niet alleen spraakgericht. Dat je weer ziet hoe iemand zich voelt. Dat je beter oplet als iemand praat. Dat je weer weet dat een gesprek voeren “even zitten” betekend.

Dus nee, het is geen gebrek het is een groot voordeel.

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten