zondag 17 juni 2012

eigenlijk valt het best mee….

 

 

Onlangs was er iemand die vroeg hoeveel tijd koken nu eigenlijk kost per dag. Zo op de gok dacht ik dat we toch wel elke dag ongeveer een uur bezig zouden zijn.

Misschien als we alle uren in de keuken optellen en dan weer delen door zeven dat we wel op dat aantal komen maar als je een beetje economisch met je tijd omgaat kan je in een ochtend voor een heleboel dagen het eten al klaar hebben of tenminste een heel eind hebben voorbereid.

Zo hebben we vanmorgen om half 10 de sukadelappen op het petroleumstel gezet. Die dingen doen er drie uur over om klaar te worden dus tijd genoeg voor iets anders. Eigenlijk is het dus heel gemakkelijk vlees, gooi het in een pan en gewoon laten staan totdat je ze echt niet meer kunt ruiken zonder zin in eten te krijgen. Terwijl het petroleumstel zijn werk doet gaat er een kilo gehakt in de wok aangevuld met uien, gember, knoflook, peper en zout. De basis voor de spinazie van morgen en de spaghettisaus voor binnenkort. Dit is misschien een half uurtje werk.

Als dat klaar is alvast het deeg gekneed voor de pitabroodjes voor vanavond. Helaas duurt dit na het sneuvelen van de keukenmachine toch echt wat langer maar okay…… Dit deeg mag ook gezellig nog een drie kwartier rijzen dus tijd genoeg om weer eens wat anders te doen.

Hutspot klinkt ook wel aangenaam met nog 3 kilo winterwortel in de koelkast. Helaas is dit een redelijk tijdrovend klusje. Na drie kilo aardappelen schillen, twee kilo wortelen snijden en een kilo uien hakken had ik het dan ook wel gehad. Maar eerlijk is eerlijk eigenlijk is het daarna heel makkelijk, de aardappelen kun je niet te gaar koken dus het maakt allemaal niet zoveel uit.

 

Naamloos

 

Nu de hutspot zover is kunnen de pitabroodjes ook gerold worden en omdat er twee ovenschalen vol gebakken moeten worden kan de oven ook meteen wel voorverwarmen. Het enige nadeel van een grote oven vind ik namelijk dat dat gewoon heel erg lang duurt.

Als de eerste lading broodjes in de oven zit bedenk ik me dat we dan ook wel meteen een berg koekjes erachter aan kunnen bakken. De oven hoeft toch alleen maar af te koelen naar 180 graden en de bakblikken zijn nog niet in gebruik.

Dus eigenlijk kost dat koken helemaal niet zoveel tijd. Voordat het vlees klaar is is er voor vijf andere dagen een heleboel klaar gemaakt en als toetje hebben we er deze week weer eens zo’n 100 koekjes bij.

 

1 opmerking: